POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Desátou potvrzenou zemí je Rakousko s dynamickou ukázkou PC-7

26.04.2019, 13:45

Necelých pět měsíců před konáním letošních Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR již potvrdilo svou účast na této největší bezpečností show v Evropě desítka zemí. Nově se diváci mohou těšit na dynamickou ukázku letounu PC-7 rakouského letectva, která tak doplní vystoupení švýcarského PC-7 Teamu.

Rakousko patří od roku 2010 k pravidelným účastníkům Dnů NATO a postupně předvedlo značnou část výzbroje svého letectva, od vrtulníku Alouette III přes transportní letou C-130 až po víceúčelový bojový letoun Eurofighter Typhoon. V loňském roce se premiérově na statické ukázce objevil také turbovrtulový letoun PC-7 Turbo Trainer.

„Rakouské stroje PC-7 loni na stojánce vynikaly svou ‚hadí‘ kamufláží a věříme, že letos podobně vynikne při letové ukázce díky akrobatickým schopnostem letadla i pilota. Ten u nás bude mít konkurenci i v podobě skupinového vystoupení PC-7 Teamu ze Švýcarska,“ připomíná předseda Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík. „Loni se nám takto díky chorvatské skupině Křídla bouře a slovinskému letectvu sešlo skupinové vystoupení se sólovou ukázkou stroje PC-9, který vychází právě z PC-7. Letos se tak posuneme ke dřívější generaci, diváci se však budou moci přesvědčit, že si však se svými následníky v ničem nezadá,“ dodává Pavlačík.

Čtěte také: Švýcarsko vysílá F/A-18 Hornet Solo a PC-7 Team

Cvičný letoun PC-7 Turbo Trainer byl vyvinut švýcarskou firmou Pilatus Aircraft a v rakouském letectvu slouží od roku 1983 k výcviku pilotů. Může být nasazen rovněž jako hlídkový letoun a je možné jej vyzbrojit i kulomety a raketami. Díky tomu plnil také roli lehkého bojového letounu především v afrických a středoamerických protipovstaleckých operacích.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro